De 10 beste voetbalboeken

Beste voetbalboeken voetbal

De afgelopen jaren zijn er veel voetbalboeken op de markt gekomen. De meeste boeken gaan over oud spelers die hun verhaal willen vertellen. Ook zijn er genoeg boeken geschreven als biografie over een beroemde voetballer. Hier vind je de 10 beste Nederlandse voetbalboeken.



10: BASTA

BASTA is de rauwe, eerlijke, maar vooral ook zeer onthullende autobiografie van Marco van Basten. Het complete verhaal over zijn jeugd, de ingewikkelde relatie met zijn ouders, zijn carrière – de gekte in Italië, het ek ’88, het mislukte wk ’90 – zijn relatie met Johan Cruijff, het pijnlijke verhaal van de enkel, financiële tegenslagen, talloze successen en evenzovele dieptepunten.



9: Heart of a lion

Heart of a lion is een biografie over Memphis zijn levensverhaal. Iedereen heeft een mening over Memphis Depay. Slechts weinigen kennen zijn heftige levensverhaal. Over een jeugd vol agressie en angst, met de bal als reddingsboei. Over een onstuimige zwerftocht langs scholen en gastgezinnen en voetbalclubs. Zijn doorbraak bij PSV, het fiasco in Manchester, zijn revival in Lyon en bij Oranje, de voortdurende commotie over zijn uiterlijk en image, de muzikale ambities, zijn kleine kringetje vertrouwelingen en zijn relatie met God.



8: Geen genade

Geen genade is het verhaal van Andy tijdens zijn voetbal jaren. Ondanks een door trauma’s gedomineerde jeugd in een Arnhemse volkswijk kon Andy van der Meijde (1979) bij Ajax uitgroeien tot de beste rechtsbuiten van zijn generatie. Met het bereiken van de Europese elite bij Internazionale begon tevens zijn reis langs de toppen der waanzin. Hij ging miljoenen verdienen én uitgeven. Zijn naïeve inborst en hang naar spektakel maakten van zijn leven een symfonie met ontelbaar veel mooie, treurige, valse en bizarre noten. Op zijn dertigste raakte hij als speler van Everton ook nog verslaafd. Inmiddels is de zeven tienvoudig international weer een gewone burger. Hij is gelukkig en heeft een bijzonder aangrijpend verhaal te vertellen.



7: De wereld volgens GIJP

De Wereld volgens Gijp laat de lezer kennis maken met het oude en het nieuwe leven van het media-fenomeen, in een hartveroverend en bij vlagen excentriek relaas over de dood, over de liefde tussen vader en zoon, over humor als er eigenlijk niets te lachen valt, over verlies en schuldgevoel, maar bovenal over de kracht van voetbal als bron van troost. Het resultaat is het langverwachte en indringende vervolg op GIJP, het megasucces uit 2012. De Wereld volgens Gijp, een boek om te lachen en te huilen tegelijk.





6: Lieke

LIEKE is het verhaal van profvoetbalster Lieke Martens: ‘de vrouwelijke Lionel Messi’. In LIEKE deelt profvoetbalster Lieke Martens voor het eerst haar hele verhaal: van haar eerste doelpunten bij de F-pupillen in Nieuw-Bergen tot haar mooiste acties bij FC Barcelona en ontmoetingen met supersterren als Messi, Neymar en Ronaldo. In 2017 won ze met het Nederlands elftal het EK en ze werd beste speelster van het toernooi , van Europa én van de wereld.



5: LvG

LvG is het verhaal van Loius van Gaal, van binnenuit, aan de hand van ongekend open getuigenissen van vele mensen met wie hij intensief samenwerkte. Twintig nationale en internationale kopstukken uit de voetbalwereld komen aan het woord over hun ervaringen met Van Gaal. Hij vertelt zelf over zijn keuzes, over waar hij trots op is en over de fouten die hij maakte. Hij spreekt over zijn tijd bij Ajax, FC Barcelona, AZ, en voor het eerst over Bayern München, Oranje, Manchester United en de fluwelen revolutie van Cruijff. Over zijn visie, zijn ontwikkeling als trainer en de toekomst van het voetbal. Maar ook spreekt hij openhartig over het leven, de liefde en de dood.



4: Ik ben voetbal

Ik ben voetbal van sterspeler Zlatan Ibrahimovic is een boek dat de hele carrière beslaat van de topscoorder aller tijden van het Zweedse nationale elftal. Je moet maar net van hem houden als persoon, maar het boek is goed geschreven en legt ook veel uit. Journalist Mats Olsson volgt Ibrahimovic al sinds het begin van zijn loopbaan en tekende zijn verhaal op. Hiervoor interviewde hij oud trainers die nauw met hem samenwerkte, onder wie Ronald Koeman en José Mourinho en medespelers als Thierry Henry.



De top 3 beste voetbalboeken is natuurlijk iets wat per persoon verschilt. Op het moment van schrijven vinden wij dat dit de 3 beste voetbalboeken zijn die een aangrijpend en mooi verhaal hebben. Laat jou top 3 voetbalboeken achter in de reacties.



3: Abdelhak Nouri

Abdelhak Nouri een onvervulde droom. Dit boek vertelt voor het eerst het verhaal van Abdelhak vanuit het perspectief van zijn familie en vrienden. Een verhaal over de lange weg die de familie Nouri als migrantengezin afgelegd heeft. Over de droom die zij verwezenlijkt zagen in het onmiskenbare talent van hun zoon. Een verhaal over Abdelhak als voetballer en als mens, over het ongeluk en de nasleep ervan, over de band met Ajax, over verdriet, hoop, geloof en verbinding in tijden van tegenslag.



2: De Finale Strijd

De Finale Strijd‘ gaat over het gevecht dat oud-profvoetballer Fernando Ricksen voert met de spierziekte ALS. Uitgerekend op de dag dat zijn boek ‘Vechtlust‘ wordt gepresenteerd krijgt Fernando Ricksen te horen dat hij lijdt aan ALS en nog hooguit vier maanden te leven heeft. Hoe uitzichtloos het misschien ook lijkt, dat betekent niet dat hij zich gewonnen geeft. Ricksen strijdt tegen de ziekte zoals hij voetbalde: hij gaat er met gestrekt been in. Vincent de Vries maakt de aftakeling van zijn vriend van dichtbij mee. Het resultaat is een indringend en intiem portret van een man die zes jaar lang de dood in de ogen keek.



1: Johan Cruijff

Johan Cruijff – Als je het leest, is het alsof hij zelf tegen je praat. Eindelijk leren wij de echte Johan kennen. Voetbalkunstenaar Johan Cruijff is een icoon. Hij was misschien wel de beste speler aller tijden. De invloed van zijn speelstijl en voetbalfilosofie was en is groot. Hij is een held, een voorbeeld, een leermeester. Zowel voor- als tegenstanders luisterden geboeid als hij het woord nam, op zijn onnavolgbare wijze.




Nu je hier toch bent, lees ook “Beste voetballers ter wereld