Hoe kies ik de juiste voetbalschoenen

Voetbalschoenen Puma Adidas Nike

Hoe kies ik de juiste voetbalschoenen? Als je voetbalschoenen wilt kopen heb je tegenwoordig honderden mogelijkheden. De juiste voetbalschoenen kiezen is niet altijd makkelijk. Je kunt kiezen voor verschillende nop systemen, materialen en nog vele andere details.

Hoe kies ik de juiste voetbalschoenen dan!? Met deze korte handleiding hopen wij jou te helpen met het vinden van de juiste voetbalschoenen voor jou speelstijl.


1. Op welke ondergrond speel jij?

Firm Ground (FG)
Dit is het standaard noppenpatroon onder voetbalschoenen. De plastic noppen zijn gemaakt voor grasvelden. De noppen van een Firm Ground schoen zijn vaak langwerpig of rond zodat er goede grip ontstaat op gras. De keuze tussen ronde of langwerpige noppen is voornamelijk een persoonlijke keuze, aangezien het er vanaf hangt wat jij prettiger vindt voetballen. Wij raden aan FG voetbalschoenen niet te gebruiken op kunstgras. Dit typen slijt snel op kunstgras.

Artificial Grass (AG)
Er wordt op de amateurvelden steeds meer gevoetbald op kunstgras en daar zijn voetbalschoenen met een Artificial Grass noppenpatroon geschikt voor. Op een AG schoen zitten meer noppen dan op een FG schoen. De noppen zijn hol van binnen, zijn vrij kort en hebben een andere vorm en positionering zodat je niet vast komt te zitten op het stroeve kunstgras. Dit zorgt voor meer grip en minder druk op de spieren en knieën.

Soft Ground (SG)
Dit type wordt gebruikt door veel profvoetballers. Een SG schoen beschikt over 6 of 8 metalen noppen. De metalen noppen zijn bedoeld voor een betere en diepere penetratie in de grond. Door de stroefheid van het metaal en de lengte van de noppen glijd je minder snel weg. Toch zijn De Soft dGround schoenen vooral populair bij keepers. Gebruik dit typen nooit op kunstgras of een harde ondergrond om vervelende blessures te voorkomen!

Turf (TF)
Turf voetbalschoenen hebben een sterke rubberen zool die voorzien is van veel kleine noppen. Met TF voetbalschoenen kan je op meerdere ondergronden spelen, zoals kunstgras, turf/hardcourt en gravelvelden. De vele, kleine noppen zorgen voor meer grip op deze ondergronden waardoor je niet snel uitglijd.

Softground Firmground Turfground Artificial Ground hulp

Indoor Courts (IC)
Indoor Courts zijn een totaal losse categorie. Ze hebben een gladde rubberen zool voor goede grip op indoor ondergronden. Dit zijn de perfecte voetbalschoenen voor zaalvoetballers. Voetbalschoenen met normale noppen zouden de indoor vloer meteen beschadigen. Vandaar dat indoor schoenen een platte zool hebben met een lichte kleur zodat er geen strepen op de vloer ontstaan.



2. Welke maat voetbalschoenen kan ik het beste kiezen?

Het is moeilijk om de maat van je voetbalschoenen te bepalen, omdat deze regelmatig anders zitten en aanvoelen dan normale schoenen. Vooral bij kinderen is het moeilijk de maat te bepalen. Wij maken vaak gebruik van de uitgebreide maattabellen van Adidas en Nike.

Naast het feit dat voetbalschoenen anders vallen dan normale schoenen, omdat deze smaller zijn, zit er ook verschil tussen voetbalschoenen onderling. Nike voetbalschoenen vallen bijvoorbeeld anders dan adidas voetbalschoenen. Nike voetbalschoenen staan erom bekend iets smaller te vallen dan adidas voetbalschoenen. Vooral de Nike Mercurial is een schoen die vooral bedoeld is voor spelers met smalle voeten. De Nike Tiempo daarentegen is van premium leer gemaakt en is breder. Daarnaast zorgt het leer ervoor dat de Nike Tiempo zich aan de vorm van jouw voet aanpast.


3. Wat kenmerkt jouw speelstijl?

Snelheid
Voor snelheid zijn gewicht en druk het meest belangrijk. Een lichtere voetbalschoen heeft logischerwijs minder effect op jouw snelheid. De beste voetbalschoenen die beschikken over eigenschappen gericht op snelheid zijn de Nike Mercurialadidas X en PUMA evoSPEED.

Comfort
Spelers die op zoek zijn naar comfort kunnen het beste kiezen voor de Nike TiempoPUMA ONE of de adidas COPA. Dit zijn voornamelijk zachte, leren voetbalschoenen. Deze voetbalschoenen staan bekend om hoge mate van comfort, ondanks dat comfort een persoonlijke voorkeur is.

Controle
Voor een optimale controle gaat het allemaal om grip en een goed balgevoel. Voetbalschoenen met meer noppen zorgen natuurlijk voor een betere controle tijdens het rennen, stoppen en draaien. Door de vele noppen zal je minder snel uitglijden. Balgevoel is een relatief begrip, maar wat hiermee word bedoeld is dat het materiaal goed om je voet vormt. Hierdoor lijkt het net of je geen voetbalschoen aan hebt. Voor dit zijn de adidas ACENike Magista en de PUMA evoPOWER het best geschikt.



4. Let op het gewicht.

Het gewicht is een belangrijke factor om de juiste voetbalschoenen voor jou speelstijl te kiezen. Lichtere voetbalschoenen geven je het gevoel dat je sneller bent en meer op je tenen staat. Zwaardere voetbalschoenen voelen degelijker en meer beschermend aan. Echter is het een kwestie van eigen smaak en wat je zelf het fijnst vind zitten. Beide hebben hun eigen voordelen.


5. Kies jouw favoriete materiaal.

Leer
Leren voetbalschoenen staan bekend om een heerlijke pasvorm. Normaal gesproken is leer het meest comfortabele materiaal. Bij voetbalschoenen wordt gebruik gemaakt van twee soorten leer. Kangoeroeleer is het premium materiaal, maar hier betaal je meestal ook flink voor. Kalfsleer is een goed en zacht alternatief. Kalfsleer is iets duurzamer, maar je moet nooit vergeten je leren voetbalschoenen goed te onderhouden. Maak ze dus na enkele wedstrijd schoon en haal modder/zand van het leer af met een vochtig doekje.

Synthetisch
Synthetische voetbalschoenen zijn lichter en duurzamer dan leren voetbalschoenen. De laatste jaren zijn ze ook steeds zachter en comfortabeler geworden. Daarom zijn synthetische voetbalschoenen de laatste jaren meer populair geworden. De grote merken hebben synthetische voetbalschoen ontwikkeld om deze net zo zacht aan te laten voelen als leren voetbalschoenen. Dit is al redelijk gelukt, maar leren voetbalschoenen zitten volgens de meeste nog steeds fijner.

Geweven
Geweven voetbalschoenen zijn de voetbalschoenen van de toekomst en bieden een “sok-achtige” pasvorm. Voorbeelden van geweven voetbalschoenen zijn de topmodellen van Adidas en Nike. Nike verwerkt het Flyknit materiaal in geweven schoenen en adidas noemt dit PRIMEKNIT. Echter heb je nog niet veel variante en zijn ze nog redelijk aan de dure kant.


Wil je zo lang mogelijk genieten van je nieuwe voetbalschoenen, dan moet je deze goed onderhouden. De ene schoen heeft meer verzorging nodig dan de ander. Leren voetbalschoenen hebben bijvoorbeeld meer aandacht nodig dan een synthetische voetbalschoen. Check de blog over schoenonderhoud.