Wat is buitenspel bij voetbal?

Wat is buitenspel bij voetbal

Wat is de buitenspelregel in het voetbal, en hoe kan dit het best worden uitgelegd? De buitenspelregel is één van de meest fundamentele regels van het voetbal. Maar het kan soms ook de meest controversiële beslissing zijn van een wedstrijd. Deze beslissing kan het lot van een club of land veranderen. Het ligt er aan of een assistent-scheidsrechter / grensrechter de vlag wel of niet omhoog gooit. Als je altijd al verward was door buitenspel, maak je dan geen zorgen. De buitenspelregel is de laatste jaren namelijk nog verwarrender geworden! Daarom leggen we je in dit artikel uit: wat is buitenspel bij voetbal?

Wat is precies de buitenspelregel?

De voetbalregels zeggen het volgende. Een speler staat buitenspel als de bal naar voren wordt gespeeld op de helft van de tegenstander en er geen speler van de tegenpartij tussen hem en de keeper staat op het moment dat de bal wordt gespeeld.

In een buitenspelpositie staan is op zich zelf geen overtreding. Pas op het moment dat de speler in de buitenspelpositie de bal speelt of de bal probeert te spelen, dan wordt hij gezien als “actief betrokken bij het spel” en dat is het moment waarop de overtreding plaatsvindt en er wordt gevlagd.

Uitleg wat is buitenspel bij voetbal

Een speler kan ook als buitenspel staan als de bal naar hem wordt gespeeld vanaf de eigen helft. De speler bevind zich op de helft van de tegenstander, achter de laatste verdediger en tussen de keeper.

Ook kan je als speler ‘’hinderlijk buitenspel’’ staan. Dit kan zelfs al gebeuren als je de bal niet aanraakt. Hinderlijk buitenspel wordt gezien als je als speler de zichtlijn van de tegenstander duidelijk probeert te hinderen om te voorkomen dat een tegenstander de bal weg kan schieten. Op deze manieren raak je niet de bal aan, maar beïnvloed je wel het spel door de tegenstander te hinderen.

Wat gebeurt er nadat buitenspel is geconstateerd?

Als je buitenspel staat en actief betrokken bent bij het spel, dan wordt er door een assistent-scheidsrechter / grensrechter gevlagd. Door buitenspel te staan bega je als speler een overtreding, maar er is geen individuele straf voor.

Een speler zal worden afgevlagd, maar de enige sanctie is dat de bal aan de tegenstander wordt gegeven om het spel te hervatten. Dit gebeurd altijd in de vorm van een vrije trap op hun eigen helft van het veld. Je kan geen gele of rode kaart ontvangen als speler door buitenspel te staan.

Wanneer staat een speler niet buitenspel op het veld?

Een speler kan niet buitenspel staan als hij de bal op eigen helft ontvangt van een teamgenoot of een speler van de tegenpartij. Ook kan je als een aanvallende speler niet als buitenspel worden beschouwd als een speler van de tegenpartij je de bal passt op de helft van de tegenpartij.

Als een speler op de helft van de tegenstander is en de bal wordt van achteren naar hem gespeeld, ongeacht of er spelers van de tegenpartij tussen hem en de keeper staan, staat de speler niet buitenspel en moet het spel doorgaan.

Ongeacht de positie, is er geen sprake van buitenspel indien een speler de bal direct ontvangt uit een doeltrap, hoekschop of een inworp.

Door dit artikel hopen we dat je begrijpt wat buitenspel is bij voetbal. Evenals situaties waarin een speler op het veld wel of niet buitenspel staat. Volg onze website om meer interessante artikelen te lezen over voetbal, zoals over de afmetingen van een voetbalveld.